Raparperia kolmella tavalla

Iloista keskikesää!

Juhannus juhlittu ja kesä alkaa olla parhaimmillaan. Kelit eivät ole aivan antaneet parastaan, mutta silti on ollut ihana nauttia vehreästä luonnosta ja monenmoisista kesäpuuhista. Veneilyilmoja odotellessa on ollut mahdollisuus viettää vapaita päiviä maalaismaisemista nautiskellen ja toisaalta kaupungilla kokeillen uusia tuttavuuksia ravintoloista ja kahviloista. Kesään ehdottomasti kuuluva kesäteatterireissu on jo tehtynä, mutta Suomea olisi tarkoitus lähteä vielä myöhemmin kiertelemään enemmänkin. Niin ihania paikkoja on paljon näkemättä täällä kotimaassakin.

Toin maalta mukanani raparperia. Haluaisinkin nyt jakaa lemppariohjeeni raparperipiirakasta ja myös kokeilunarvoisen, helpon ohjeen raparperimehusta. Tein tänään pari pulloa mehua ja keittelin mansikoiden kanssa lopuista kiisseliä. Raparperimehu on oiva kesäjuoma ja halutessaan siitä saa hellepäiviin sopivasti kuplivan yhdistäessä sitä kivennäisveden tai spriten kanssa.

 

 

Raparperipiirakka

Tein raparperipiirakan munffinssivuokiin, mutta ohjeesta saa oikein hyvin myös pellillisen piirakkaa. Erityisen hyvin piirakka sopii lämpöisenä esimerkiksi aitoa vaniljaa sisältävän jätskin kylkeen.

  • 250 g voita
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl soodaa
  •  2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl piimää
  • 1 muna
  • 10 dl raparperia
  • 2 rkl voita
  • 2 rlk siirappia

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Siirrä muruseoksesta 1/4 toiseen kulhoon. Lisää loppuun muruseokseen piimä ja muna. Sekoita taikinaksi.Pilko raparperit, paista hetki pienessä määrässä voita pannulla ja lorauta makeudeksi siirappia. Levitä taikina leivinpaperilla peitellylle uunipannulle ja levittele paistetut raparperit päälle. Levitä muruseos raparperipalojen pinnalle. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 min.

 

 

Raparperimehu

  • 2,5 litraa vettä
  • 1 sitruuna
  • 1,5 kg raparperia
  • 3 dl ruokosokeria tai kidesokeria
  • 0,5 dl fariinisokeria tai siirappia

Huuhtele raparperit. Pilko raparperi ja sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Lisää kattilaan vesi, pilkotut ainekset ja sokerit. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Mehu kannattaa valuttaa esimerkiksi suppilolla suodatinpussin läpi puhtaaseen, kiehuvalla vedellä steriloituun pulloon. Mehu säilyy jääkaapissa joitain päiviä.





 

Raparperi - mansikkakiisseli

  • 1 litra raparperia paloina
  • 1,5 l vettä
  • 3 dl mansikoita
  • 1,5 dl sokeria tai ruokosokeria
  • 3 rlk perunajauhuja
  • 1 dl kylmää vettä

Laita vesi, raparperin palat, mansikat (pakaste) ja sokeri kattilaan. Anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet (5-10 minuuttia). Sekoita perunajauhot ja kylmä vesi keskenään. Ota kattila pois liedeltä.Valuta seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen liemeen.Nosta kattila levylle ja anna pulpahtaa, älä keitä. Kiisselin pinnalle kannattaa ripotella hieman sokeria kuortumisen estämiseksi. Tarjoile esimerkiksi jugurtin, kerma - tai vaniljavaahdon kanssa.

Monesti raparperia on pihassa yli omien tarpeiden. Se on kuitenkin hyvin monikäyttöinen ja maukasta kausiruokaa. Raparperi sopii hyvin maitotuotteiden kanssa maunkin takia, mutta siihen on olemassa erittäin perusteltu syy myös ravintoaineiden puolesta. Raparperi nimittäin sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistön soluista kalsiumia, mikäli sitä ei ole muutoin saatavilla. Tästäkin syystä sitä on hyvä nauttia maitotuotteiden kanssa.

Täällä raparperipiirakka sai eräänä päivänä kaverikseen kolmen kaverin jäätelöä, makuna vanilja- mansikka. Kiisseli toimi tänään loistavana iltapalana luonnonjugurtin kanssa ja viikonloppuna raparperimehu pääsee kuohuviinin seuraksi.

Oikein mukavia kesäpäiviä ja lämpöisiä haleja vilpoisiin päiviin. Kirjat esille, vilttiä päälle ja kesästä nauttimaan - säästä huolimatta.   

Halein,

Maria

Kommentit

  1. Tämmöstä positiivisuutta ja hyvän mielen juttuja pitäis olla kaikilla! :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos. :) Ilo on ilahduttaa! Kaunista kesää!

      Poista
    2. Sulle kans hyvää kesää! Nähdään! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?