Onni on pienissä oivalluksissa

Elokuista sunnuntai-iltaa.

Nyt tuntui jotenkin sopivalta hetkeltä taas hieman kirjoitella ajatuksia upean kesän jälkeen. Melkein kaikki vapaa-aika onkin mennyt jollain muotoa ulkosalla: välillä metsässä mustikoita poimien, osaksi merielämästä veneellä nautiskellen ja ystäviä tavaten. Onnellisia hetkiä jäi rutkasti tältäkin kesältä taas syksyn pimeisiin iltoihin muisteltaviksi.

Jos mietin kesän jälkeistä olotilaani, voisin kuvailla sen olevan tyyni. Jotenkin on kovin varma ja onnellinen olo. Olen kai löytänyt oman makuisen  ja- näköisen elämän kasvattaneiden vuosien jälkeen. Erilaisia vastoinkäymisiä toki sattuu pienessä ja suuressa mittakaavassa koko ajan, mutta olotila tästä hetkestä ja tulevaisuudesta on varsin seesteinen ja luottavainen. Olen oivaltanut, mitkä ovat niitä itselle tärkeitä asioita jokapäiväisessä elämässä ja millä tavoin niitä tulee vaalia. Monta muutosta kokeneena luottamus siihen, että asiat todellakin järjestyvät, on ehkä paras oppi tähän astisessa elämässäni. Itsetuntemuksen lisääntyminen ja ikä, tuovat tyytyväisyyttä ja aitoa halua aina vain jatkaa itseensä tutustumista. Ei kai siinä koskaan valmiiksi pääsekään ja hyvä niin. Asenne on ratkaissut monta asiaa tähän asti ja tulee ratkaisemaan tästä edeskin.

Kolmenkympin kynnyksellä sitä on oivaltanut myös onnellisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Ajan myötä  on tullut entistäkin varmemmaksi siitä, että tasapaino ja onni löytyvät itsestä. Ennen sitä saattoi nojata ja takertua johonkin asiaan tai ihmiseen ja muodostaa onnen ja itseluottamuksen esimerkiksi pelkästään parisuhteen varaan. Tällöin ajatus jonkin sellaisen menettämisestä pelotti aivan liian paljon. Nuorena sitä tekee myös ihan liikaa asioita sillä perusteella, mitä muut ajattelevat. Tuntuu, kuin sekin hälvenisi vuosi vuodelta ja kokemus kokemukselta.

Pidän tärkeinä muutamaa sääntöä arjen tohinassa:

1. Tee 80% hyvin ja rutiinien mukaisesti (syö, liiku,nuku) ja 20% voit antaa itsellesi hieman vapautta toteuttaa niitä.

2. Tee päätös viiden sekunnin sisällä. Silloin on hyvä päättää jäädäkö mukavuusalueelle vai siirtyä hetkeksi epämukavuusalueelle, saavuttaakseen sen jälkeen jotain tätä hetkeä parempaa. Tämä pätee esimerkiksi aamulenkkiin. Kellon soidessa tuntuu ehkä mukavammalta jäädä lämpimän peiton alle ja torkuttaa vielä hieman. Kuitenkin viiden sekunnin sisällä tehty päätös lähtemisestä, sen kummemmin asiaa vatvomatta, melkein jo varmistaa aamulenkin toteutumisen.

3. Elä arjessa, älä vain viikonloppuna ja loma-aikoina

Nämä on hyvä muistaa kaiken tohinan ja touhun keskellä. Vielä on ihania loppukesän iltoja jäljellä, kaikenlaista tapahtumaa ympäriinsä ja valoisat aamut. Nautitaan niistä. Itse ajattelin ainakin seuraavien viikkojen aikana vapaa-ajalla nautiskella mm. ulkoilmaleffasta, sienimetsässä samoilusta, aamu-uinnista ja mahdollisimman monipuolisesta liikkumisesta. Illalla onkin sitten hyvä käpertyä kainaloon, ottaa ihana kirja ja laittaa varpaat viltin alle.

Tässä vielä hieman kesäiltojen fiilistä mereltä käsin:



.

Haleja ja aurinkoisia alkusyksyn päiviä!

Maria

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?