Ole kaunis ja rohkea


Iloista vuoden alkua!


Levolliset ja voimaannuttavat pyhät ovat takana ja uudenlainen arki on tuota pikaa edessäpäin. Alkuvuosi on aina jollain tavalla uudistumisen aikaa.

Olen tehnyt tuossa syksyn aikana tiivistä yhteistyötä eri alojen yrittäjien kanssa ja tutkinut heidän sielunelämäänsä ja voimanlähteitään työssä ja työn ulkopuolella. Eräs asia, mikä on omassa elämässäkin ollut monen onnistumisen taustalla ja jäänyt erityisesti mieleeni,on rohkeus. Ja en puhu nyt sanaan yleisimmin liittettävistä merkityksistä, kuten pelkäämätön, uskalias, uhkarohkea tai epätavallinen. Tarkoitan itseasiassa sellaista rohkeutta, mistä koko sana juontaa juurensa (eng. courage/lat. cor = sydän). Tällöin se tarkoittaa enemmänkin rohkeutta puhua tai tehdä asioita sydämestään. Sen tyyppinen rohkeus näyttelee omassa elämässä hyvin isoa roolia. Ihailen sydämeltään rohkeita ihmisia, monessa hetkessä olen kiitollinen omasta rohkeudestani ja toisinaan toivon sitä lisää. Tärkein tähänastinen oppi on, että se ei ole vain syntymässä saatu ominaisuus, vaan sitä todellakin voi opetella ja oppia.  Toinen tärkeä opittu asia on, että se on aina kannattanut.

Rohkeus vaatii paljon epävarmuuden sietokykyä ja haavoittuvuuden hyväksymistä. Herkkyys ja avoimuus ovat luontaisesti pelottavia asioita ja usein monien aistien kautta saatavat signaalit pakottavat siirtämään herkkyyden taakse haavoittumisen pelossa. Avoimuus vaikuttaa niin moneen asiaan työpaikan ihmissuhteista aina parisuhteen laatuun asti, että sen tutkiskeluun kannattaa todellakin panostaa. Rehellisyys ja aitous ovat arvoja rohkeuden taustalla. Rohkean sydämen tarina alkaa juuri niistä pienistä mikrotason teoista. Ei niinkään suuren suurista lupauksista tai julkisista julistuksista, vaan asennoitumalla elämään matkalaisena, joka kulkee oman ainutlaatuisen polkunsa, saa mukaansa elämänmakuisia kokemuksia, hieman mutaista naamaa ja arpia sinne tänne, mutta myös paljon arkisia onnenhetkiä ja onnistumisia pienistä ponnisteluista vastineeksi. On ymmärrettävä, että yhtä luonnollista on epäonnistua kuin onnistua ja kilvettömästä vuorovaikutuksesta voi selvitä hengissä. Ole ensin herkkä ja sitten sisukas - ja juuri tuossa järjestyksessä.

Winston Churchill​in sanoin:

Rohkeus on sitä, mitä tarvitaan
noustakseen ja puhuakseen;
rohkeus on myös sitä, mitä tarvitaan
istuakseen ja kuunnellakseen.

Upeaa vuoden alkua sekä  lämpöä ja lempeä arkeen.

Halein,
Maria 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Mitä jos kulkisitkin minun polkuani?