Kaamosväsymystä

Nyt se iski! Nimittäin kaamosväsymys! Ei auta mikään, pakko myöntää! Aamulla heräsin tyypillisesti 6:30 ja suuntasin ensimmäisenä hakemaan tulitikkuja sytyttääkseni kynttilöitä. Tunnen itseni  oikein tuikkujen suurkuluttajaksi, kun sadan kappaleen tukkupakkaus on hetkessä loppu. Sitten menin keittiöön ja aloin hapuilla suodatinpussia keittääkseni kahvia. Ihmettelin aluksi kun käteni ei osunut oikeaan kohtaan ja puolipimeässä tihrustelun sijaan sytytin valot. Valon syttyessä tajusin, että suodatinpussipaketti ammottaa tyhjyttään. Ajattelin että ei hätää, keitän teetä kahvin sijaan. En ollut ymmärtänytkään, kuinka tärkeä aamukahvi on ollut, sillä se on niin itsestään selvä ruutini. Vasta tänä aamuna tajusin, kun sitä en saanutkaan, mikä sen merkitys on päivän käynnistymiselle.

Pimeys, tuuli ja sade yhtäaikaa ja vuorotellen kyllä väkisinkin vaikuttavat mielialaan. Kun kyse on luonnonilmiöstä, emmekä sille mitään voi, on kaksi vaihtoehtoa: antaa sen viedä mukanaan tai taistella sitä vastaan. Itse päätin valita jälkimmäisen vaihtoehdon. Tämä pimeä kausi ei kestä enää kauan. Toivottavasti saamme talvella lunta valaisemaan ja jo tammikuun puolella valon lisääntyminen ja päivän piteneminen alkaa tuntua merkittävästi. Siihen asti on vaan keksittävä keinoja, kuinka läpäistä pimein aika vuodesta.

Millä taistella vastaan? Kirkasvalolamppu on oiva ja sallittu doping. Jos semmonen lojuu kaapin perällä, on se aika kaivaa esiin. Tehokkaimman vaikutuksen saa, kun käyttää sitä aamulla puolesta tunnista tuntiin. Myös kirkkaassa ja valoisassa ympäristössä oleminen auttaa. Huomasin tänään salilla loisteputkien alla, että olo piristyi kummasti. Vaikka rakastankin ulkoliikuntaa, kyllä pimeimpinä aikoina suosin jumppaa.

Jos tunnet olosi väsyneeksi, nuku. Vältä univelan kertymistä etenkin nyt kun elimistö saattaa olla kuormittunut muutenkin valon puutteesta, kylmyydestä ja ehkä myös loppuvuoden työstressistä. Hyvien yöunien jälkeen kaikki näyttää taas hieman valoisammalta. Jos joudut heräämään aikaisin, pidä huoli, että käyt ajoissa sänkyyn.

Syö hyvin! Ruoka vaikuttaa terveyteen enemmän, kun moni uskoo. Ruokavaliolla voimme vaikuttaa monella tavalla terveyteen. Väsymys tuo helposti mukanaan välinpitämättömyyttä ja helppoja valintoja myös ruoan suhteen, mutta oman hyvinvointisi ja jaksamisesi takia tämä on ehkä tärkein asia, mihin kiinnittää huomiota. Syö mahdollisimman monipuolisesti ja värikkäästi. Kasviksia, hedelmiä, täysjyvää ja kyllä te tiedätte :) Mutta usko, että myöskin sillä on vaikutusta mielialaan ja lisäksi on tärkeää, että elimistö ei kärsisi mistään puutoksesta etenkään nyt. Muistakaa myös hyvä ystävä, hyvien rasvojen ja vitskujen lähde, lohi. Lohikeittoa, uunilohta, lohikiusausta, lohipastaa, paistettua lohta ja kasviksia. Nopeaa ja helppoa, kun ei itse tee siitä liian vaikeaa.

Ole itsellesi armollinen! Et voi tehdä itsesi ja lähimmäistesi kannalta mitään huonompaa ratkaisua, kuin vetää itsesi piippuun. Jos olet väsynyt, myönnä se itsellesi ja lepää. Ota viltti, villasukat ja kynttilät lämmittämään iltojasi. Nyt on se aika vuodesta, kun voi hyvällä omalla tunnolla kaivaa jonkun hyvän kirjan kirjahyllyn kätköistä tai pistää puikot kilisemään.

Suuntaa ajatuksiasi eteenpäin. Joulu on tulossa. Jos se on sinulle tärkeä juhla, suunnittele, ideoi, askartele tai vaikka tee jo jotain ruokia tai leivonnaisia valmiiksi pakkaseen! Mukavaa ja terapeuttista! Toisaalta, jos olet lähdössä talvella matkalle, selaile matkakohteen kuvia, suosituksia ja siirrä ajatuksesi lomalle.

Nyt halia rutistaisin kaikkia, jotka tuntee jonkinlaista väsymystä, tehottomuutta, ärtymystä tai muuten vaan pimeys vie voimia. Kyllä tämä tästä ohi menee ja joulu tulla jollottaa. Reilu neljä viikkoa enää. Tsemppiä kaikille ja pitäkää huolta!

Tässä omia käyttämiäni aseita pimeyttä vastaan :)

Maria


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?