Itsetuntemus ja elämänilo



Hyvää syyskuun ensimmäistä.

Olen tässä kesän tehnyt opinnäytetyötä liittyen aikuisopintoihini ammattikorkeassa. Aiheeni on yrittäjien työhyvinvointi ja tutkin erityisesti yrittäjien motivaatioon, hyvinvointiin ja yrittäjyyden eri vaiheisiin liittyviä asioita. Tutkimusalue on vähintäänkin mielenkiintoinen ja tuntuu, että joka päivä löytyy toinen toistaan mielenkiintoisempia teoksia, tutkimuksia ja artikkeleita aiheesta. Tätä varten olen lukenut paljon kirjallisuutta, jotka liittyvät menestyksen matkaan.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut siitä, että uskon itsetuntemuksen olevan yksi tärkeimmistä avaimista onneen, tyytyväisyyteen ja menestykseen. Sillä tuntuu olevan iso rooli myös työelämässä. Itsetuntemuksen kehittymisen edellytyksenä on tunnistaa omasta elämästä kokemukset sekä niihin liittyvät tunteet, mielikuvat ja tavoitteet. Kun oivaltaa näiden asioiden yhteyden, on helpompi ymmärtää omat mielenliikkeet ja niiden suhde toimintaan ja käyttäytymiseen. Ihminen voi aina rakentaa uudenlaisen, vaihtoehtoisen suhtautumisen itseen ja muihin.

On luonnollista, että iän myötä tarve itsetuntemuksen kehittämiselle kasvaa. Saattaa tulla ehkä tunne, että haluaa tehdä joitain asioita, mitä ei ole ennen tehnyt, vaihtaa ehkä ammattia tai muulla tavoin muokata elämäänsä oman ajattelun voimin. Vuorovaikutus, palaute läheisiltä ja läsnäolo, ovat hyviä keinoja itsetuntemuksen kartuttamiseen, sillä se kehittyy paljon vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Ulkopuolinen henkilö voi ohjata itseä ajattelemaan ja pohtimaan, mutta varsinainen kehitystyö pohjautuu oman mielen työtämiseen.

Itsetuntemus lisää henkisiä voimavaroja, muokkaa käsitystä itsestä ja muista ja auttaa ymmärtämään omaa ja muiden käytöstä. Ymmärtäminen taas auttaa hahmottamaan oman elämän tarkoitusta, muokkaamaan elinympäristöä ja tekemään tietoisia valintoja ja päätöksiä. Tämä on se asia, miksi mielestäni itsetuntemus toimii kaiken perustana.

Suunta on hyvä pitää mielessä, etenkin niissä kohdin, kun haluaa muuttaa jotakin. On syytä pohtia mihin toiminnallaan tähtää ja kenen tarpeita haluaa tyydyttää. Joskus voi helposti luulla sen kohteena olevan oman itsen ja kuitenkin tekee valintoja siitä poispäin, tyydyttääkseen jotain muuta.

Ihmiselle on ominaisempaa tiedostaa se, missä ei ole niin hyvä. Kuitenkin ne hetket, joissa jokin asia vie mennessään, ovat usein niitä hetkiä, kun pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Omien vahvuuksien tunnistaminen, niiden hyödyntäminen ja arkipäivästen asioiden puuhastelu itselleen sopivimmalla tavalla, ovat juuri näitä voimaannuttavia hetkiä. Jos opit kirjoittamalla, kirjoita. Jos opit kuvista, kuvita erilaiset tilanteet ja asiat. Jos tiedät, että luonnon helmassa lenkkeily rentouttaa sinua parhaiten, tee sitä usein. Jos pidät auttamisesta, tarjoa apua ja ole valmis myös pyytämään sitä tarpeen tullen itse. Jos pidät estetiikkaa tärkeänä, vaali arjessa siihen liittyviä asioita. Näitä voi pyöritellä mielessään loputtomiin ja luoda juuri sellaisia hetkiä, joista eniten nauttii.

Syksy, pimeys ja vesisade tulevat aina kesän jälkeen. Sen ei tarvitse olla negatiivista. Samalla se mahdollistaa monta asiaa. Mikään ei estä ottamasta sohvalle viltin kera esimerkiksi  jotakin mielenkiintoista kirjaa. Oppiminen,tiedollinen, taidollinen tai itsetuntemuksen kautta tullut, on kovin inspiroivaa. Itse ajattelin opetella tänä syksynä ainakin 5 asiaa, joita en ole koskaan kokeillut tai joita en vielä osaa. Mitä, jos vaikka lainaisi jonkin kirjan oman mukavuusaluen ulkopuolelta. Viisaus ja elämänviisaus - siinä tavoitetta yhdelle ihmiselämälle.

Elämä ei ole odottamista, toivomista ja haaveilemista, se on tekemistä, olemista ja joksikin tulemista. Se on sitä mitä aiot tehdä sen jälkeen kun olet lukenut tämän. 
— Mike Dooley

Oikein iloista ja inspiroivaa alkua viikolle.

Halein,

Maria


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?