Terveisiä Milanosta

















Kävin pyörähtämässä viisi päivää Milanossa, tankkaamassa aurinkoa,inspiraatiota ja energiaa tulevaa syksyä ja talvea varten. Milano oli helppo valinta, sillä pidän Pohjois- Italiasta ja pikalomalle oli mukava saada suorat lennot. En ollut siellä koskaan aiemmin käynyt ja lähes ainoa mielikuva paikasta oli jotakin muotiviikkoihin liittyvää.

Eräs lomani toiveista täyttyi heti lentokoneesta ulos tultuamme. Lämpöä riitti- ihanat +35 astetta. Lentokentältä oli suora juna-ja bussiyhteys Milanon keskustaan, tottakai turistihinnoittelulla. Matkaa oli reilut 50km. Kun kysyin kuskilta kauanko matka kestää, hän vastasi, että: "fiftiin minits". Tyypillistä italialaista...selittyy osaksi kielimuurilla, osaksi heidän ylioptimistisella käsityksellään aikatauluista ;)

Hotellimme oli aivan ydinkeskustan ulkopuolella, mutta hyvien kulkuyhteyksien päässä. Hotellin aamiainen oli loistava, sillä perinteisten vehnäsämpylöiden lisäksi, tarjolla oli kattava valikoima kauden paikallisia hedelmiä. Ja hyviä olivatkin. Oikein lämmössä kypsyneitä. Omalaatuista oli myös se, että tarjolla oli vähintään 15 eri laatua hotellin keittiön omaleipomia kakkuja ja muita leivonnaisia. Maistoin vain palan sitruunakakkua ensimmäisenä aamuna, mutta hyvää oli. Myös tässä kohtaa oli hauska huomata pieniä kulttuurieroja. Saksalaiset, italialaiset ja espanjalaiset täyttivät lautasensa makeilla leivonnaisilla. Varmaankaan moni suomalainen ei olisi aamuansa pelkillä kakuilla aloittanut. Vaikka makeasta pidänkin, en olisi voinut kuvitellakaan syöväni juuri herättyäni pähkinäistä suklaakakkua.



Milano on vanha teollisuuskaupunki. Ihan kaupungin keskusta ja Duomo kirkon lähellä olevat rakennukset ja kävelykadut ovat vanhoja ja upeita. Muoti näkyy tavalliselle tallaajalle kalliimpien tunnettuejen merkkiliikkeiden määrässä. Suomessa niissä muutamissa tuppaa olemaan enemmän vartioita kuin asiakkaita, mutta Milanossa ei ole tavatonta nähdä samalla shoppailijalla kädessään pussukka LV:ltä, D&G:ltä ja Pradalta. Jopa Duomo kirkon yhdessä seinässä oli iso Pradan mainos. Ihmettelelimme, että sellainen on saatu siihen kiinnittää.



Muuten ydinkeskustan ulkopuolella rakennukset ovat vanhoja, osin autioita ja kunnostamattomia. Metroliikenne, yhteysbussit ja raitiovaunut ovat oiva ja edullinen keino nähdä kaupunkia laajemminkin.

Olin katsonut kartasta, että Como järvi olisi suhteellisen lähellä Milanon kaupunkia. Paikanpäällä selvisi, että Cadornan asemalta menee junayhteys päätepysäkkinä Como. Hintakin oli kohtuullinen vain n. 4e suunta, joten vietimme siellä kaksi kokonaista päivää. Como oli kaunis vuoorenrinteineen, upeine rakennuksineen ja hoidetun kasviston ansiosta. Meille auringonpalvojille tuli kuitenkin pettymyksenä se, että järvessä ei voi uida. Vesi näyttää todella kirkkaalta, mutta on kuulemma saastunutta. Toiset taas ovat sitä mieltä, että ei ole ja ensi vuonna siellä voisi jo uida. Joka tapauksessa järvellä on yleinen "ranta" jossa hiekkaa, aurinkotuolit, baari ja uima-allas. Alue vaan oli aika pieni, pääsymaksu 7e,aurinkotuoli 5e ja uima-altaaseen sai mennä vain uimalakissa- "Madam...you must wear swimmingcap" :D Olimme siellä yhden päivän, mutta toisena päivänä levitimme viltin vain nurmikkoalueelle.

Hintataso on Milanossa ja varmasti koko pohjois-italian alueella melko vaihtelevaa. Ruoan voi saada 6e tai voit maksaa pelkästä juomasta 9e. Hyvän ja edullisen ruokapaikan löytäminen vaatii melkein suositusta tai paljon aikaa. Kaupassa esim. viinit ovat tietenkin puoli-ilmaisia.

Suosittelen Milanoa kaupunkilomakohteena ehdottomasti, mutta nähtävää ja tekemistä riittää ainoastaan pidennetylle viikonlopulle. Ehkä pariskuntamatka, reissu myös Como järvelle ja 3 päivää voisi olla ideaalein. Ihanaa oli palata takaisin koto- Suomeen ja etenkin, kun lämpö taisi seurata mukana. Seuraaville päiville on luvattu jopa +22 astetta! Nautitaan nyt, ehkä viimeisistä kunnon lämpimistä, niin ollaan valmiita pimeisiin syysiltoihin kynttilän valossa viltin alla :)


Energistä viikkoa kaikille...Italia-aiheisia reseptejä...coming soon :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?