Ole hyvä kehollesi


Muutamaan otteeseen on toivottu kirjoitusta aiheesta painonhallinta. Ajankohtainen aihe ja kyllä tässä itse kullakin on varaa kesäksi kiinteytyä. Olen miettinyt pitkään, että eikö tuolle sanalle voitaisi keksiä jotain miellyttävämmän kuulloista termiä. Laihdutus on vielä kamalampi. Sehän viittaa laihuuteen, eikä se varmasti ole kenelläkään tavoitteena. Painonhallinassa taas paino saa todella merkittävän osan. No oli miten oli, tiedätte varmasti mistä on kyse.

Tiedätte myös varmasti, mitä tulisi tehdä, jotta paino pysyy kurissa tai jos on tarpeellista, niin millä saa kiloja tippumaan. Kyllä vain, syödä vähemmän, kuluttaa enemmän. Helpommin sanottu kuin tehty. En kuitenkaan ala luettelemaan perusasioita, sillä sitä tietoa on saatavilla kyllä. Kyllä kaikki tietävät, että pitäisi syödä terveellisesti ja liikkua monipuolisesti. Urani aikana olen saanut työskennellä kymmenien erilaisten ihmisten tukena. Kropan muotoja on ollut yhtä monta erilaista ja kokemuksia, mieliä ja tunteita samoten. Emme siis ole veistetty yhdestä puusta, vaikka Jukka Poika ihanasti niin laulaakin. Tämä on monesti se haaste, sillä kaikki toimintatavat eivät toimi kaikille. Jonkun kropalle sopii vaikka gluteiiniton ruokavalio ja toisille ei sitten oleenkaan. Tärkeää on lähtökohtaisesti se, että tunnet itsesi. Tämäkin kuuluu kategoriaan helpommin sanottu, kun tehty. Elämme elämää itsemme kanssa, mutta emme silti välttämättä tunne itseämme. Joskus onkin hyvä selvittää, mikä on itselle hyväksi.

Jos olo on turvonnut ja tukala, hyvin suurella todennäköisyydellä ravitsemuksella on paljon sen kanssa tekemistä. Kokeile jättää muutamaksi viikoksi vaikka gluteiini pois ja korvaa se vaikka täysjyväriisillä, kauralla jne. Ei se elämä muutamaan viikkoon kaadu jos kokeilet, miten olo muuttuu. Tai kokeile hetkeksi jättää maitotuotteet pois. Ei tarvitse olla mitään allergiaa taustalla, joskus vain jotkut raaka-aineet eivät sovi kaikille, vaikka ne valtaväestölle sopisi. Kohta mieleenne hiipii ajatus, että milloin se ottaa hiilihydraatittoman ruokavalion puheeksi. No en ota. En voi suositella sitä. Nämä on vähän sellaisia henkipuolenkin juttuja, että jos menette kysymään toiselta Personal Trainerilta, saattaa hän vastata toisin. Kannatan lähtökohtaisesti perusterveellistä, monipuolista ja kaikkia ravintoaineita sisältävää ruokavaliota.

Terveyteen liittyy monta tukipilaria ja kantavaa voimaa. Ihmiskeho on tehty niin, että se tarvitsee laadukasta ravintoa, kokonaisvaltaista liikuntaa, sopivasti lepoa ja mielekästä tekemistä, joka pitää mentaalipuolen kunnossa. Uskon näihin neljään tukipilariin ja painotan aina, että on turha keskittyä vaan yhteen asiaan, muutoin pakka ei pysy kasassa. Painonhallintaan, elämänmuutokseen tai muutoin terveyden edistämiseen pitää sitoutua näissä kaikissa osa-alueissa. Eräs tärkeä neuvo myös etenkin painonpudottajille. Älä missän nimessä ala nimittämään itseäsi laihduttajaksi, säälimään itseäsi tavalla :"noi saa syödä tuommosta ja minä en" tai alennu ajatukseen, että kaikki on pilalla, jos repsahdat. Jos teet itsestäsi jollain tavalla kurjemman ja rankaiset itseäsi jokaisesta suupalasta, pian se kääntyy sinua vastaan. Kuinka monelle on tuttu ajatus: "no pieleen meni, antaa mennä, syödään nyt sitten koko pussi!"? Kun hyväksyt repsahdukset ja elät normaalia elämää, ei sääliä tarvita. Ei sipsien syöminen tai suklaalevyn mutustelu ole mikään etuoikeus. Se ei loppupeleissä tuo kuitenkaan hyvää oloa. Yritä mielummin etsiä niitä positiivia vaikutuksia. Alussa, kun paino ei ole vielä kovinkaan paljoa tippunut, niin voi hakea tsemppiä siitä terveellisen ravinnon tuomasta hyvästä olosta ja liikunnan tuottamista endorfiineistä. Kun kilot alkaa tippua, jo pelkästään se nostaa motivaation uudelle tasolle. Siihen asti yritä nauttia hyvästä olosta ja muistella sitä oloa, kun joskus olet oikein ahtanut itsesi täyteen kaikenlaista epäterveellistä.

 Olen koonnut tähän sellaisia huomioita, joita voit omalla kohdallasi miettiä, miten ne toteutuvat:

1. Juotko tarpeeksi vettä? Minä en ainakaan. Viime aikoina olen koittanut kiinnitää siihen paljon enemmän huomiota. Olen ottanut tavaksi juoda puoli litraa heti aamusta. Käytännössä täytän illalla puolen litran pullon vedellä ja jätän sen kahvinkeittimen viereen. Siinä se odottaa ja sen varmasti muistaa. Ja vielä huoneenlämpöisenä kehon ei tarvitse sitä erikseen lämmittää. Samoiten pidän jääkaapissa aina lasipullossa vettä. Jääkaappikylmä vesi maistuu raikkaalta ja sekaan voi laittaa mm. appelsiinia,kurkkua tai vaikka limeviipaleita. Tarkastele myös juomistasi päivän mittaan. Ja muista: yksi kuppi kahvia, kaksi vettä sääntö. Kokeile!

2. Pidä aina kotona peruselintarvikkeita ja välipaloja. Suunnitelmallisuus on kaiken a ja o. Kaikki sen tietävät, että jos suunnittelu on pielessä ja aterioiden väliin on jäänyt liikaa aikaa, niin sitä helposti napsii yhden ateria verran sitä sun tätä. Pidä huoli, että terveellisiä välipaloja on aina saatavilla ja mukaan napattavina. Itse suosin luonnonjugurttia ja sen kanssa hedelmiä/marjoja. Menee aamupalana, välipalana ja iltapalana. Niitä löytyy aina. Jos et halua napostella, älä myöskään pidä mitään sellaista kotona. Auki jäänyt karkkipussi houkuttelee monesti liikaa. Jos kotona ei ole mitään herkkuja,ei niitä tule niin helposti syötyäkään. Jos olet oikein perso makealle, joillain kromitabletit hillitsevät makean nälkää. Itselläni makeannälkään toimii sitrushedelmät.

3. Nuku hyvin! Unen merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Aamulla kukaan tuskin vetää kaloriövereitä, joten käy aikaisin nukkumaan välttääksesi iltanapostelua ja herää aamulla aikaisin. Jaksat paremmin töissäkin, kun olet nukkunut riittävästi. Samalla elimistösi saa levätä.

4. Älä tuudittaudu ajatukseen, että tunti salilla riittää. Ei riitä! Ihminen on tehty liikkumaan, ei vääntämään painoja tunnin salilla ja istumaan loppupäivän. Pidä aineenvaihdunta hereillä hyötyliikunnalla. Puuhastele, kävele, mene lasten kanssa pulkkamäkeen ja kaiva kohta pyörä talviteloilta.

5. Syö kasviksia. Mahdollisimman paljon, mahdollisimman värikkäästi ja mahdollisimman vähällä kypsentämisellä. Siinä perussäännöt.Kasvikset auttavat myös elimistön happo-emästasapainoa. Jos kuitenkin kasvisten syönti on vähäistä tai tunnet muuten, että kehosi on hapan, suosittelen palkittua sitraattiliuosta nimeltä Valmarin. Edistää elimistön normaalia energia-aineenvaihduntaa. Sekoita lasilliseen vettä 2-4 rkl.

6. Yritä saada stressiä lievennettyä ja tee hyvän mielen asioita. Mielen hyvinvointia ei voi myöskään liiaksi korostaa. Niin moni asia on loppupeleissä korvien välistä kiinni. Tee asioita, jotka voimaannuttavat sekä henkisesti, että fyysisesti.

7. Opettele säännöllinen ateriarytmi. Aamupala on kaiken perusta. Väitän, että jos olet syönyt tukevan aamiaisen ja lounaan ja ylläpitänyt hyvää energiatasoa iltapäivän terveellisellä välipalalla, ei illalla ole läheskään niin nälkä. Panosta siis päivän alkupuoliskoon.

8. Ihminen tarvitsee palkintoja ja iloja elämässään. Suo niitä itsellesi. Jos ruoka ja herkut ovat olleet palkintosi, yritä vaihtaa ne johonkin muuhun. Nauti hetkestä ja sovi arjen keskelle tapaamisia ystävien kanssa, lue kiinnostavia kirjoja ja opi uutta, ulkoile tai hemmottele itseäsi sohvalla kurkut silmillä rankan työpäivän jälkeen.

9. Jos pidät hyvästä ruoasta, ruoanlaitosta ja leipomisesta (kuten allekirjoittanut), suunnittele uusia reseptejä ja leikittele terveellisillä raaka-aineilla.

10. Kaikkein tärkein juttu. Arvosta itseäsi. Arvosta kehoasi. Arvosta unelmaasi. Kohtele kehoasi hyvin ja anna sille ravintorikasta polttoainetta. Käytä kroppaasi: tanssi, hiihdä,juokse,kävele tai ihan mitä vain, mutta pidä itsesi liikeessä. Lepää ja anna myös mielen rentoutua. Ole välillä tekemättä mitään.

Aamun puolilitraa


Loistava aamupala,välipala tai iltapala: luonnonjugurttia värikkäillä höysteillä

Jatkan juttua muutamalla hyvällä ruokaohjeella aiheeseen liittyen! :)

Nyt hyvää yötä ja kauniita unia! :)

Maria


Kommentit

  1. Kiitos näistä vinkeistä! Täytyy kokeilla miten toimii omalla kohdalla. Niin moni asia kirjoituksessasi ainakin omalla kohdalla vaatii pientä kohennusta. Jään myös innolla odottelemaan ruokareseptejä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?