Aamiaista ja aurinkoa

Valoisat aamut ovat innoittaneet luonnostaankin aamuvirkun nauttimaan aamiaisesta kaikessa rauhassa. Aamu on muutenkin mielestäni ihanin hetki päivässä. Herään usein ilman kelloa puoli kuuden ja kuuden välillä. On ihanaa nousta aikaisin ja valmistautua kaikessa rauhassa päivän puuhiin. Välillä aamutouhuja säestää ilakoivien lokkien kuoro, välillä mustarastaiden moninainen laulukonsertti ja toisinaan laitan jo sängystä käsin soimaan lempeää jazzia. Kahvi tippuu ja mustikat sulavat aamusuihkun aikana.

Pidän aamupalaa päivän tärkeimpänä ateriana. Se luo hyvän perustan koko päivälle. Koostan sen niistä raaka-aineista, joita sattuu sillä hetkellä löytymään, kuitenkin mahdollisimman monipuolisesti ja kaikki ravintoaineet huomioiden. Arkena pyrin tekemään jotain simppeliä, viikonloppuisin saatan käyttää sen valmistamiseen enemmän aikaa ja yhdistää sen vaikka brunssiksi lounaan kanssa. Kesä innoittaa kekseliäisyyteen myös aamiaisen suhteen ja joskus on ihana nauttia aamiainen vaikka rantakahvilassa! Vaihtelu virkistää. Seuraavassa hieman aamuista tunnelmaa viime viikoilta...

Puurokin voi olla niin hyvää, kun se on keitetty kunnon isoista kaurahiutaleista huolella ja nautiskeltu marjojen kera. Kananmuna yhdessä puuron kanssa pitää hyvin nälkää ja lisää hieman proteiinia ateriaan.






















Joskus kauniina kesäisenä viikonloppuaamuna voi nautiskella oikein ajan kanssa...























Auringon inspiroima aamiainen...






















Ihanaa, että kauppoihin on saatu ruispalojakin pienessä koossa. Vähemmän leipää, enemmän täytettä!
















Tänä aamuna leivottu maalaisleipä. Tässä on käytetty niin loistavaa vanhaa kikkaa, että pakko jakaa hieman ohjeen tynkää. Oletko aina halunnut tietää, miten leivästä saa kotikonstein rapeakuorisen, mutta pehmeän sisältä?





















Luomu maalaisleipä

4 dl luomu vehnäjauhoja
3,5 dl luomu täysjyvävehnäjauhoja
suolaa myllystä (1,5tl)
0,5 tl kuivahiivaa
vajaa 4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä

Sekoita ensin kuivat aineet. Lisää vesi ja sekoita huolellisesti puuhaarukalla, mutta älä vaivaa. Laita kulhon päälle esim. tuorekelmu ja leivinliina tiiviisti ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 12-16h. Itse tein taikinan illalla ja annoin levätä yön yli, jolloin aamulla sai tuoretta leipää. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja heti alkuvaiheessa jokin pata uunin lämpöön kuumenemaan. Pyörittele taikinasta jauhojen kanssa sopivanmuotoinen pallo. Kun uuni on lämmin, ota pata pois ja lisää padan pohjalle hieman jauhoja, aseta taikina pallo pataan,laita kansi kiinni ja pata uuniin. Paista noin 30 min. jonka jälkeen paista vielä ilman kantta 10-15 min., jolloin leipä saa kauniin värin. Valmis leipä tuntuu pinnalta rapealta ja on saanut hieman väriä pintaan.

Aivan loistava kikka saada kunnon leipää kotona, tuoreena ja ihan tavallisella sähköuunilla. Kokeile ja hämmästy! :) Koostumusta voi varioida ja tehdä omia miksauksia esimerkiksi laittamalla osan ruisjauhoja, kaurahiutaletta,grahamjauhoja tai pinnalle vaikka jotakin siemeniä.

Iloista ja aurinkoista viikonloppua!

Maria

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?