Wake up!



 Joku nukahtaa joka ilta tv:n ääreen, joku kävelee unissaan, toiset narskuttavat hampaitaan, osa torkuttaa herätyskelloa tunnin aamulla, ennen kun nousee ylös. Nukkujia on moneen lähtöön. Tunnistit varmaan itsesi jostain kuvailemastani tai sinulle tuli ehkä mieleen jokin omista nukkumiseen liittyvistä erityispiirteistä? 

 Kaikkia meitä kuitenkin yhdistää se, että tarvitsemme unta. Kuinka paljon, se on yksilöllistä. Toiset herää mielummin aamuvarhain ja toiset ovat taas väsyneitä aamulla ja kukkuvat illalla yömyöhään. Itse tunnustaudun varsinaiseksi aamuvirkuksi. Herään luontaisesti ilman kelloa yleensä viiden- kuuden välillä ja kun herään, silmät aukeavat samantien ja olen valmis päivän puuhiin. Kolikon kääntöpuolena siinä on pilkkimisefekti välittömästi kymppiuutisten jälkeen :) 

Oli sitten aamuvirkku tai iltakukkuja tai vaikka jotakin siltä väliltä, uskallan väittää, että unen tarve riippuu hyvin paljon sen hetkisestä elämäntilanteesta. Kuvitellaampa, että ihminen on tavannut juuri uuden mielitietyn. Ihastus, jännitys, itseluottamus ja hyvänolontunne valtaa koko kehon. Ei silloin ole välilä oletko nukkunut 5 vai 8 tuntia. Olet pirteä kun peipponen ja v-mäinen pomokin tuntuu siedettävältä! Kummasti jaksaa päivän työt ja puuhat vähemmilläkin yöunilla.

Toisaalta taas jos ei ole kovin tyytyväinen elämäänsä ja kaikki työstä ja parisuhteesta lähtien tuntuu tasapaksulta, tulee unesta ja sen tarpeesta isompi asia. Hyvin tyypillisesti lyhyiden yöunien jälkeen päivittelemme sitä, kuinka vähän ja huonosti olemme nukkuneet. Auttaako se oloon? Ei! Päinvastoin! Keskittämällä huomio negatiivisiin asioihin, lisäämme sen henkisiä tuntemuksia. Mitä enemmän toitotamme itsellemme väsymystä, sitä väsyneemmäksi tunnemme itsemme. Kun taas keksisimme sille päivälle jotain kivoja asioita, ehkä kahvikupponen keskellä arkea hyvän ystävän seurassa tai rentouttava liikunta vaikkapa raittiissa ilmassa, olo kohenee varmasti. Parin tunnin päikkärit työpäivän jälkeen eivät tunnetusti edistä asiaa, vaan saa olon vielä nuutuneemmaksi ja illalla saa laskea naapurinkin lampaat ennen nukkumatin tuloa!

Nyt keväällä ja kesällä on aivan ihanaa hyödyntää valoisa aika aamuisin ja käynnistää päivä rauhassa. Suosittelen laittamaan kellon puoli tuntia aikaisemmin soimaan. Tässä kohdassa aamu-uniset kauhistuvat. Älkää suotta! Kokeilkaa! Se puoli tuntia tuskin on ratkaiseva unen kannalta mutta piristää kummasti päivää kun ei tarvitse pestä hampaita autossa ja pukea sukkia ensimmäisessä aamun palaverissa. Ota itsellesi aikaa. Mieti mihin haluat aamulla puoli tuntia käyttää. Kauniilla ilmalla 15 min. kävely aamukasteen raikastamassa ulkoilmassa voi tehdä hyvää. Toisaalta rauhassa, huolella tehty aamiainen, rentouttavaa musiikkia ja päivän lehti kaikessa rauhassa voi käynnistää päivän hymyssä suin. Jos päätätte tehdä samoin kumppanin kanssa, viettäkää yhdessä rauhallinen, hellä hetki vaikka sängyssä pötkötellen. Mieti mikä tapa olisi juuri sinulle sopiva ja siirrä rohkeasti heräämistä puoli tuntia aikaisemmaksi!

Aiheeseen liittyen ostin muutama kuukausi sitten App Storesta puhelimeen ohjelman nimeltä Sleep Cycle, jonka tarkoituksena on rekisteröida unta ja sen syvyyttä yön ajalta. Siihen voi asettaa myös herätyksen. Ideana on, että jos laitat herätyksen klo. 6:00, ohjelma unta rekisteröityään herättää sinut sopivalla hetkellä klo. 5:30-6:00. Puhelin asetetaan lakanan alle, tyynyn viereen. Olin aluksi hyvin skeptinen ohjelmaa kohtaan, mutta eräs asiakkaani suositteli sitä ja kokeiltuani, olin myyty. Se todella tiesi, missä kohtaa olin hereillä. 

Jos tunnet itsesi väsyneeksi ja tunnet saavasi liian vähän unta, mieti onko elämässä jotain mikä kaipaisi muutosta. Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi? Toivoisitko joihinkin asioihin muutosta? Ole rohkea, tunnustele elämääsi ja nauti! :)

Tässä  kaavio omasta nukkumisestani eräänä yönä Sleep Cyclen mukaan:

Went to bed / woke up: 23.08 / 6.54
Total time: 7h 45m



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?