Onko luomu aina paras vaihtoehto?













Miten hyviä olivatkaan muksuna maalla kasvimaalta suoraan mullasta vetäistyt porkkanat tai mansikat itse poimittuina!? Ennen se, että sait jotain itsekasvatettua, ei ollut niin ihmeellistä tai harvinaista. Nykyään kaikki sellainen on arvossaan ja jopa keskelle Helsinkiä on perustettu maatilatoreja, joista on mahdollista saada lähellä tuotettuja, käsin poimittuja ja ehkä myös luonnonmukaisesti kasvatettuja elintarvikkeita. Maksamalla toki ymmärrettävästi aikamoisen hinnan.

Osa suosii luomua, toiset ostavat kilohinnaltaan halvimman laatikollisen marinoitua lihaa. Nykyään luomun suosio on kasvanut, osaksi ehkä trendin vaikutuksesta, mutta toisaalta ollaan alettu ymmärtämään tiettyjen lisäaineiden haittavaikutukset. Kukin tekee niinkuin parhaaksi näkee. En halua arvostella kenenkään valintoja, koska kaikki ovat vastuussa omista valinnoistaan, eikä voi sanoa, että juuri luomuihmiset olisivat sen terveempiä tai toisinpäin. Ja toisaalta kun puhutaan luomusta ja sen vaikutuksista terveyteen ja yhteiskuntaan, pitäisi olla vähintään ravitsemus- ja ympäristötieteilijä, osatakseen ottaa kaikki seikat huomioon. Ei perus jamppa ymmärrä läheskään kaikkea lisäaineviidakosta,maanviljelystä, ruokatuotannosta,ravitsemuksesta jne. Tai aika paljon ainakin itselläni pitäisi olla enemmän tietämystä, että voisin ja uskaltaisin lähteä arvostelemaan, mikä on oikein ja mikä väärin.

Itse suosin luomutuotteita ja lähiruokaa osaksi. Maidot,kananmunat,salaatit ja jotkut hedelmät ja vihannekset ostan yleensä luomutuotettuina. Eniten pyrin ruokavaliossani suosimaan kotimaisuutta, värikkyyttä, monipuolisuutta ja itse tehtyä. Pidän niitä kaikkein tärkeimpinä asioina. Jos on tarjolla Italialaista luomuporkkanaa ja kotimaista porkkanaa, valitsen ehdottomasti kotimaisen. Ajattelen myös niin, että hinta ei saa vaikuttaa määrään. On surullista, jos vanhemmat suosivat luomua ja korkean kilohinnan takia ostavat vain muutaman luomu tomaatin, joita lapset saavat harkiten syödä. Sen sijaan ostaisivat ison pussillisen hyvälaatuisia kotimaisia tomaatteja, joiden syömisessä ei tarvitse säästellä. Kasviksilla on kuitenkin todettu olevan selvä terveyshyöty.

Monesti ajatellaan, että vain syömisillä on väliä. Monet eivät tiedä, että jos esimerkiksi pesee astiat tiskikoneessa ja normaalilla astianpesuaineella, astioihin jäävä myrkky näkyy elimistössä ruumiinavauksenkin yhteydessä. Jos siis haluaa elää mahdollisimman luonnonmukaisesti, kannattaa myös tiskata astiat käsin.

Pienten lasten äidit ovat nykyään monesti tukkanuottasilla luomuasioista. Toiset tekevät kaiken itse ja melkein kasvattavatkin kaikki omalla ikkunalaudallaan. Toinen ääripää sitten ostaa eineksiä kaupasta. Ja toki suurin osa putoaa näiden kahden tyypin väliin. Huvittavinta on toisten arvostelu. Miksi ei keskittyä omaan toimintaan, jonka oikeaksi näkee ja jätetä naapurin lapsia rauhaan. Mielipiteitä on monessa muussakin asiassa ja eiköhän suurinosa vanhemmista kuitenkin halua toimia lastensa parhaaksi, niin kuin parhaaksi näkevät. Nostan kyllä hattua, jos joku äiti käy 8h päivässä töissä, tekee lapsille kaikki soseista lähtien itse luomusta, pesee kestovaipat ja tiskaa koko perheen astiat käsin :)

Kannatan maalaisjärkeä joka asiassa. Ja monipuolisuutta, niin ajattelutavassa kuin myös toiminnallisessa puolessa. Nautitaan kesästä, ihanista värikkäistä kasviksista ja meidän oman Suomen superfoodeista! Kohta on metsät pullollaan mustikoita, sen verran hyvin on raakileita. Suomalaisia mansikoita alkaa jo saamaan toreilta ja tomaatit on vihdoin syvän punaisia talven jälkeen! Aurinkoisia päiviä 8)

Tässä omia yrttejä, joista on kiva napsia makua salaatteihin ja muihin ruokiin!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?