Piirakoita ja pitsiä

Arvostan perinteitä ja perinteikkäitä tapoja, ruokia ja vaikka aika menee eteenpäin, mielestäni vanhanaikaisia reseptejä ja ajatuksia tulee vaalia. Itse olen saanut olla lapsena mukana monenlaisissa maalaispuuhissa hirvimetsältä perunan nostoon ja ruisjuuresta leipomiseen. Haluan kovasti vaalia näitä kokemuksia ja silloin tällöin leivoskella esimerkiksi karjalanpiirakoita, jotta rypytysnäppäryys säilyy. Aina voi jonkin unohtamansa tieton historiasta tai politiikasta lukea uudelleen, mutta tämän kaltainen hiljainen tieto ja taito säilyy vain käyttämällä. Haluan jakaa teille muutaman perinteikkään ohjeen. Nämä ovat leipomuksia, joihin lähes aina löytyy aineet kotosalta ja toisaalta helppoja,yksinkertaisia, mutta aina niin maistuvia.

Karjalanpiirakat






















Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl öljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Täyte:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa

Valmista ensin riisipuuro. Tein sen itse jo edellisenä päivänä valmiiksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse jauhotetulla pöydällä noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Painele juomalasilla ympyröitä. Pinoa ympyröitä päällekkäin tai lomittain ja peitä leivinliinalla odottamaan kaulimista. Kauli piirakkapulikalla ohuita, soikeita "lättyjä". Peitä välissä leivinliinalla ja täytä kuoret mahdollisimman nopeasti. Jätä kuoren reunaan n. 1,5 cm tilaa. Käännä reunat täytteen päälle ja rypytä. Paista piirakoita 275 asteessa noin 15 min. Valele suoraan uunista tulleet piirakat voi ja maito seoksella.

Onnistut, kun otat seuraavat asiat huomioon:

- Peitä aina taikina leivinliinalla ja ole vaiheissa vikkelä, taikina kuivuu helposti.
- Tee kuorista tarpeeksi ohuita
- Rypytys tehdään etusormella, peukalo takana tukena
- Vahdi piirakoita uunissa, palavat helposti


Kaurapitsit




















1 dl kauralesettä
2,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vanillliinisokeria
0,5 tl leivinajauhetta
100 g sulatettua voita
0,5 dl siirappia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää siirappi ja sulatettu voi. Tee pieniä nokareita pellille ja jätä reilusti tilaa leviämiselle. Paista 200 asteessa noin 5 min.


Lintujen laulua, auringon valoa ja hymyä päiviisi! Silmät, korvat ja nenu auki ulkona, se on kevät! :)

Maria

Kommentit

  1. itsetehdyt karjalanpiirakat ovat maailman parhaita, äitini on karjalainen ja opettanut minulle piirakoiden teon ja tästä taidosta olen hyvin ylpeä :)

    VastaaPoista
  2. No niin on! :) Hienoa, että olet saanut olla oikein synnynnäisen karjalaisen opissa! Siiä taidosta saakin olla nykypäivänä ylpeä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?