Terveellistä kotiruokaa

Viimeksi lupailin jotain ohjeita terveellisistä aterioista. Tässä muutamana päivänä olen kuvaillut valmistamiani erilaisia ateriakokonaisuuksia. Nämä ovat nyt ihan sattumalta sitä, mitä raaka-aineita on sattunut kaapista löytymään. Vähän "sitä sun tätä" kokkina, annostukset ovat hyvin karkeita ja kannattaa soveltaa omien mieltymysten mukaan. Tässä kuitenkin vähän ideaa terveellisien aterioiden koostamisesta.

Ratatouille

Olennaista on laadukkaat raaka-ainekset


















puolikas kesäkurpitsa
puolikas munakoiso
2 porkkanaa
1 sipuli
1-2 paprikaa
oliiveja (valkosipulitäytteisiä)
valkosipulia
0,5 pkt fetaa
1 prk tomaattimurskaa
suolaa
pippuria
hunajaa
rucolaa

Pilko ja kuullota kaikki kasvikset pannulla öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska ja hunaja. Anna hautua hetki. Loppuvaiheessa murenna feta reiluiksi paloiksi/kuutioiksi ja anna niiden lämmetä hetki.

Tarjoa vaikka keitetyn riisin kera.

 Hyvän olon smoothie

Toimii osana aamiaista tai vaikka välipalana

Tässä raaka-aineet ja määrät+ o,5 dl vettä


















Ihanaa ja mikä tärkeintä, tekee sinulle hyvää!























Sunnuntain lounas: lihapullia,kasviksia ja tsatsikia


















Tein aamupäivällä lihapullat ja tsatsikin maustumaan, lähdin jumppaan ja sitten keitin kasvikset. Mauskasta ja nopea tehdä. Tsatsikin kannattaa antaa maustua ainakin pari tuntia.

Lihapullat

400g jauhelihaa
puolikas sipuli
kananmuna
0,5 prk maustamatonta tuorejuustoa
0,5 pkt fetaa
0,5 pss rankalaista sipulikeittoa
jauhelijamaustetta
pippuria
paprikamaustetta

Ensin kaikki mausteet, juustot ja kananmuna tasaiseksi tahnaksi. Sitten jauheliha joukkoon. Anna maustua/lämmetä huoneenlämmössä hetki. Pyörittele ja paista joko pannulla tai uunissa. Itse tein uunissa ja todella maukasta tuli. Tuorejuusto sopii kermaviilin sijasta loistavasti ja feta oli jäänyt ratatoullesta. Suolaa ei välttämättä tarvitse erikseen laittaa.

Tsatsiki






















turkkilaista jugurttia 2 dl
pätkä kurkkua
1-2 valkosipulin kynttä
1 tl valkoista balsamiviinietikkaa
hieman hunajaa
suolaa
pippuria
(tsatsikimaustetta)

Kuori kurkku ja raasta se esimerkiksi suodatinpaperin sisään valumaan. Ripottele hieman suolaa päälle. Kuori ja raasta valkosipulit jugurtin joukkoon. Lisää mausteet, hunaja ja etikka. Sekoita valunut kurkku sekaan ja anna maustua. Laitoin hieman Kreikasta tuomaani tsatsikimaustetta, mutta ei ole välttämätön.

Keitä hetki kukkakaalia,parsakaalia ja porkkanaa. Toimii erittäin hyvin lihapullien ja tsatsikin seurana.

Näitä Marian keittiöstä viime päivinä ;) Kokeilkaa ja kertokaa rohkeasti omia vinkkejänne. Itse suosin laadukkaita, tuoreita raaka-aineita ja pyrin kypsentämään kasviksia mahdollisimman vähän, jotta kaikki arvokas niissä mahollisimman hyvin säilyisi. Pakastekasvikset käyvät myös ja ovat hyvä vaihtoehto kiireisen arjen keskellä. Monesti ruoanlaitosta tehdään vaikeampi ja isompi asia, kun se onkaan. Nämä ovat kaikki erittäin nopeita valmistaa, kun vain on huolehtinut, että kotoa löytyy kaikki tarvittava. Smoothiet ovat ihania ja niihin saa laitettua paljon ravintorikkaita raaka-aineita. Kokeilkaa ja innostukaa! Mukavaa ja aurinkoista viikkoa kaikille :)


Maria

Kommentit

  1. Täytyy testailla näitä ohjeita. Herkulliselta vaikuttaa. Kokeilin kuppikakkuja ohjeellasi ja suussa sulavia tuli. Itse pidin enemmän suklaakuorrutteisista. Olen aloittanut juomaan sen 0,5 l aamulla vettä ja luonnonjogurtti + hedelmä aamupalaa ja välipaloja. Liikuntaa lisäilen enemmän jokaiseen päivään. Uutta innostusta sain jälleen näistä resepteistä :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, jos kuppikakut onnistuivat :) Minä myös henk. koht. pidän enemmän suklaapäällyksestä. Molemmat kyllä melkoisen makeita, mutta niin ne on jenkeissäkin ja jos mahdollista, niin vielä makeampia ja vielä enemmän voita. New Yorkissa kävimme mm. maailman kuulussa Magnolia Bakeryssä ja voin kertoa, että ei puolikkaan cup caken jälkeen tarvinu miettiäkään mitään makeaa :D No tässä sitten vähän toisenlaisia ohjeita ;) Olen kokeillut useimpia luonnonjugurtteja (melkein kaikki merkit) ja todennut itselleni sopivaksi Pirkan AB luonnonjugurtin. Saa rasvattomana ja tavallisena versiona. Huippuhyvää ja ei ollenkaan liian hapanta. Suosittelen kokeilemaan :) Litran tölkissä! Mukavaa viikkoa! :)

    VastaaPoista
  3. Huippuhyvää Ratatouillea! Eilen kokeilin ohjeellasi ja oli todella maukasta ja hyvän makuista. Jälleen kerran hyvä muistutus itselle siitä, että kasvikset ovat hyviä ihan sellaisenaan. Oikein maistelin jokaisen kasviksen makua, niin hyvin maut jäävät kuullottamalla jäljelle. Eikä ruoan jälkeen myöskään tullut ähkyä oloa vaan kevyt, hyvä olo :) Sitten ostin luontaistuotekaupasta Valmarinia. Tänään ensimmäinen satsi menossa. Kaupan jogurttihyllyllä mietin onko maustamaton jogurtti sama kuin luonnonjogurtti. (Oonko vähän blondi? ;) En ole eroihin kauheasti perehtynyt. Joka tapauksessa mukaan tarttui Valion A+ luonnonjogurttia. Täytyy kokeilla tuota Pirkan AB jogurttia myös :) Huomasin, että aika happamia ovat ja mietinkin miten vatsani kestää. Mutta hyvää on juuri hedelmien kanssa. Näillä jatketaan! Tällä viikolla testailen vielä lihapullia ja tsatsikia ja smoothieta.

    Kuppikakkuja on vieläkin meidän jääkaapissa. Mieheni saa jatkaa niiden tuhoamista ;) On ne kyllä niin hyviä, että on aika vaikeaa välillä vastustaa kiusausta. Onneksi niitä ei tosiaan pysty syömään kuin korkeintaan sen yhden kerrallaan. Tai kaksi ;)

    Mukavaa viikkoa myös sinne! :)

    VastaaPoista
  4. Luonnonjugurttia ja maustamatonta jugurttia myydään aika sekaisin, vain nimikkeen erolla. Ravintoaineissa ei ole juurikaan eroja. Sokerin määrä on se, mikä kannattaa aina varmistaa. Normaalirasvainen vaihtoehto on aina yleensä miedompi vatsalle, kun ihan rasvaton. Ja muuten en aina ajattele noissa ohjeissa, että olen itse tottunut todella happamiin makuihin. Syön aamuisin jugurtin kanssa karpaloita ja mustikoita ilman minkäänlaista makeutusta. Ymmärrän hyvin, että jonkun mielestä yhdistelmä on todella hapan, mutta olen huomannu noiden olevan aika lailla tottumiskysymyksiä, sillä kyllä itselläkin meni aluksi karpalosta naama aikamoisen rullalle, mutta ei enää, kun olen totuttanut itseäni siihen sen terveellisyyden takia :)Sen voi kuitenkin jättää hyvin pois esim. tuosta smoothiesta, jos tuntuu, että se tuo liikaa hapokkuutta.

    Hienoa, että huomasit myös, miten hyvää voi kasviksista saada. Musta tuntuu, että ennen ja varsinkin nuorempana tuli maustettua ruokia ihan liikaa ja kaikenlaisilla maustesekoituksilla. Vähän sitä,vähän tota mentaliteetilla. Hyviä raaka-aineita kun suosii niin usein suola-pippuri riittää ja tuo esille esimerkiksi kasvisten omia ainutlaatuisia makuja. Lihapullissakin vaikuttaa hurjan paljon, mitä jauhelihaa käyttää. Itse en ole ostanut varmaan viiteen vuoteen kaasupakattua "tasalaatuista" HK:n ym. jauhelihaa. Ostan sitä lähes aina tuoretiskistä. Tai sitten jonkun esim. lihatukun tuoreena pakattua. Sitä voi niin hyvin pakastaa ja saa juuri sen verran kun kulloinkin tarvitsee. Ja monesti vielä ainakin Stockalta ja ihan Prismastakin edullisella kilohinnalla :) Äsken vielä söin lounaaksi lihapullia,kasviksia ja tsatsikia. Valkosipuli oli maustunut aika hyvin parissa päivässä ;)

    VastaaPoista
  5. Kiitos jälleen näistä tiedoista. Hyvin vielä ainakin vatsa näyttäisi kestävän. Näillä mennään! Karpaloita olen itsekin maistellut pariin otteeseen ja käynyt poimimassakin suon laidalta. Nyt ei löydy meidän pakkasesta, mutta täytyy käydä kaupan pakastealtaalla, josko sieltä löytyisi suomalaisia karpaloita. Hyvä vinkki tuo jauhelihan ostaminen tuoretiskistä.

    VastaaPoista
  6. Heips! Viikko kulunut nopeasti :) Lihapullat ja tsatsiki testailtu ja nekin veivät kielen mennessään. Smoothie samoin :) Hyvin on sujunut myös uuden ruokavalion noudattaminen, säännöllinen syöminen ja liikunta. Oon niin iloinen, että laitoit hyviä vinkkejä ja reseptejä, joista on helppo innostua. Aurinkoista tulevaa viikkoa! :D

    VastaaPoista
  7. Voi, kuinka ihana kuulla! :) Olen lueskellut ajatuksiasi ja kirjoituksiasi blogistasi ja on aina mukavaa, kun löytää samanhenkisiä ihmisiä! :) Toivotaan, että aurinko paistaisi ensi viikollakin. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  8. Kiva kuulla, että olet käynyt kurkkaamassa blogiani :) Tervetuloa vaan mukaan lukemaan ja kommentoimaan. Ollaan kyllä hyvin samanhenkisiä, sen olen itsekin huomannut ja tosiaan mukava löytää ihmisiä joiden kanssa jakaa asioita ja viestitellä! :D Lisää ihania reseptejäsi täällä jo kovin kaipailen. Tuo pannukakku ohje tuolla uudemmassa kirjoituksessasi vähän kiinnostaisi :) Varsinkin kun olen nyt yrittänyt jättää venhän, ohran ja rukiin pois ruokavaliosta. Siirryin kauraan, täysjyväriisiin ja tattariin. Kaupassa katselin jauhohyllyssä, että myös hirssi ja maissijauhot voisivat olla sellaisia mistä haluaisin jatkossa valmistaa leivonnaisia ym. En vaan tiedä yhtään mitä ja minkälaisia ohjeita olisi saatavilla? Olisko sulla jotain vinkkejä? :)

    VastaaPoista
  9. Olen tässä muutamana viikkona tehnyt paljon ruokia ja leipomuksia gluteiinittomina, voin laitella niistä jonkun koosteen :) Niin paljon teen mututuntumalla ja kokeilen aineista, joita sattuu kaapissa olemaan, mutta yritän laittaa jotain suuntaa antavia mittasuhteita ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?