10 askelta terveellisempään ruokavalioon




















Terveellinen ruokavalio on loppujen lopuksi hyvin pienistä valinnoista kiinni. Mitä useampia pieniä, hyviä valintoja teet, sitä isompi vaikutus niillä on kokonaisuudessaan. Pienikin muutos tai valinta on tarpeellinen. Kokosin omia pieniä arjen vinkkejä terveellisempään ruokavalioon. Valitse niistä vaikka yksi, niin olet yhden askeleen terveempi. Jos valitset kaikki kymmenen, olet jo kymmenen askelta lähempänä terveellistä ruokavaliota :)

1. Mieti annoskokoja. Pienennä ruokalautasen kokoa jos tuntuu, että syöt kerralla liikaa ja olo on tukala. Jos taas syöt herkkuja niin muista, että pikkupussi on parhaimmassa tapauksessa vain neljäsosa ison karkkipussin kaloreista. Esim. irtokarkkien kalorimäärä on n. 350 kcal/100g. Tämä määrä usein riittää tyydyttämään makean nälän, mutta jos pussi on isompi niin sekin tulee helposti syötyä. Ja "normaalissa" 400g pussissa onkin jo nelinkertainen määrä kaloreita, eli 1400 kcal.

2. Juo vettä! Hyvin harvan tulee juotua tarpeeksi. Juomisen muistamista ja mielekkyyttä helpottamaan, voit vaikka ottaa vesipullon työpisteen äärelle, pitää vettä pullossa jääkaapissa, jotta se on raikkaan kylmää tai pitää vesilasia yöpöydälläsi. Ja tee itsellesi myös muistisääntö: yksi kuppi kahvia =yksi vettä!

3.Älä unohda kasviksia miltään aterialta, on se sitten välipala tai päivällinen. Puoli kiloa päivässä on haastavaa kuroa kiinni yhdellä aterialla, joten jaa se pieniin osiin. Yksi tomaatti aamupalalla, kasaa kunnon kerros kasviksia iltapalaleivän päälle ja ota lounaalla kasviksia varten erillinen lautanen salaatille. Ja valitse kasviksia silmilläsi- mitä värikkäämpi, sitä parempi :)

4. Älä pidä herkkuja kotona. Kun niitä on, niitä tulee napsittua. Vie juhlista ylijääneet tarjottavat vaikka töihin.Isossa porukassa, pienempi paha. Olet lisäksi hyvä työkaveri ja säästät itsesi kiusauksilta.

5. Pidä huoli, että kotona on aina terveellisiä välipaloja, joko siellä syötäväksi tai mukaan otettavaksi. Luonnonjugurttia, marjoja, hedelmiä, maitorahkaa, pähkinöitä jne. Kun niitä on, ei tarvitse mennä kauppaan ja nälkäisenä, verensokerit alhaalla päätyä johonkin huonompaan vaihtoehtoon.

6. Jos haluat syödä pikaruokaravintolassa edes vähän terveellisemmin, se on mahdollista. Tilaa vaikka hampurilainen ruisleivällä ja jätä majoneesi pois. Voit tilata myös ranskalaisten tilalla salaatin. Maukasta (mielelestäni jopa maukkaampaa) ja ravintoarvoiltaan hieman rikkaampaa. Kokeile!

7. Mieti voitko karsia ruokavaliosta eineksiä pois. Tee niin paljon aterioista itse, kuin mahdollista. Varoitus: et vahingossakaan ehkä enää koske esim. valmiiseen makeaan jugurttiin, jos totut syömään luonnonjugurttia tuoreilla marjoilla ;)

8. Mieti alkoholin käyttöäsi. Onko ne 5 viimeistä myöhäisyön drinkkiä vielä niin tarpeellisia. Alkoholi sisältää paljon energiaa. Yhdessä alkoholi ja sokeri (esim. liköörit) ovat todellinen kaloripommi. Suosi mielummin kuivia juomia ja nauti niitä hyvän fiiliksen verran :)

9.Pidä säännöllisyydestä kiinni. Pieniä annoksia ja usein...tiedän,tiedän, olet kuullut sen varmasti jo sata kertaa, mutta siirrä se vielä käytäntöön. Pidä töissä välipaloja ja muista etenkin iltapäivän välipala, jotta ei ole hevosen nälkä kotiin tultua. Muuten sitä syö yhden aterian verran naposteltavia ennen varsinaista päivällistä!

10. Älä anna ruoalle liikaa painoarvoa. Opettele palkitsemaan itseäsi muullakin. Suunnittele syömisesi, tiedä mitä syöt, syö monipuolisesti, mutta älä stressaa!

Kuvittele, että ruoka on polttoainettasi. Ilman sitä et pärjää ja jaksa päivän touhuja. Mitä laadukkaampaa se on, sitä paremmin jaksat. Löydä se oma juttusi ja tee asioita, jotka ovat hyväksi juuri sinulle. Tunnet sen kyllä! :)

Kumpi maistuisi paremmalta?

Kumman jälkeen on parempi olo?

Kumman valitsisit kahvilassa? mikset tekisi myös kotona!?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?