Kiitollisuutta











Mistä olet kiitollinen? Tuliko mielikuva heti, pitikö asiaa miettiä vai tuntuiko siltä, että vastaisit ääneen kaavamaisesti jotain, koska niin kuuluu vastata? Kiitollisuus on  paljon muuta kuin sanoja tai ajatuksia. Se on onnen perusta. Monesti nykyään ajatellaan, että voi olla kiitollinen vasta kun on hankkinut elämäänsä ne tietyt puitteet, ihmiset ja ympäristön. Kiitollisuus tulee tässä hetkessä. Siihen on aivan varmasti syytä, mutta sen osoittaminen onkin se vaikeampi puoli.

On tilanteita, joissa kiitollisuus tulee ikäänkuin automaattisesti. Onnettomuus, sairaus tai läheisen menettäminen ovat usein näitä paikkoja, joissa heräämme ja osaamme ehkä olla kiitollisia ihan vaan siitä, että olemme elossa. Sen ei kuitenkaan tarvitse tulla tämmöisen tapahtuman kautta. Huomion keskittäminen oikeisiin asioihin, läsnäolo, asioiden uudelleen miettiminen ja arvottaminen tuovat kiitollisuutta.

Jos kiitollisuus on onnellisuuden perusta ja kiitollisuus ei synny Bemarista tai uudesta jättitelevisiosta, ei niillä ole tekemistä onnellisuuden kanssa paljoakaan. Hetkellinen mielihyvän tunne tottakai saavutetaan, mutta kohta nekin ovat ihan peruskamaa ja havitellaan jotain uutta. Jos olet kiitollinen niistä ihmisistä, joita ympärilläsi on, työstäsi, terveydestä ym., onnentunne on pysyvämpi ja vakaammalla pohjalla. Olen ehdottomasti uuden Bemarin ja taulutelkkarin kannalla, jos ne haluaa ja on varaa hankkia, mutta perusta ja focus pitäisi olla ihan muualla. Niillä ei pidä korvata mitään puuttuvaa.

Mielestäni kiitollisuuteen pohjautuvia avainsanoja ovat: arvostus, aito rakkaus, luottamus, rehellisyys (itselle ja muille), hetkessä eläminen, kiitos, anteeksianto ja anteeksi pyytäminen. Olen sitä mieltä, että kun ihminen on oikeassa paikassa, oikeiden ihmisten ympäröimänä ja jakaa elämänsä sellaisen ihmisen kanssa, jonka ajattelee olevan ainutlaatuinen juuri sellaisenaan, on aika hyvät pohjat kiitollisuudelle. Se ei kuitenkaan tarkoita vielä, että ihminen ymmärtää kaiken sen.

Sano toiselle ihmiselle, kun sinulla tulee aidosti hyvä mieli hänestä. Kiitä, anna positiivista palautetta tai toivota hyvää huomenta. Aina on ihmisiä, joilla on paremmat puitteet, kuin sinulla. Kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää. Älä havittele asioita, joita muilla on. Mieti mitä sinä haluat ja ole läsnä nykyhetkessä, unelmia unohtamatta. Muista, ettet liikaa peilaa asioita menneisyyteen tai toisaalta keskitä huomiotasi johonkin sellaiseen, mitä ei vielä ole. Eletään tässä ja nyt. Ime itseesi jokainen hymy, kiitos ja jaa niitä myös muille, laskelmoimatta ja välittämättä siitä mitä muut ihmiset ajattelevat.

Oikein ihanaa syksyistä viikonloppua. Ei liikaa keskitetä huomiotamme harmaaseen säähän. Kun sataa, voimme hyvällä omalla tunnolla poltella kynttilöitä villasukat jalassa ja nauttia kiireettömästä ajasta, vaikka perheen kanssa. Kun sade taukoaa, menkää ihmeessä ihastelemaan syksyn värejä ulos. Mukavaa viikonloppua!

Maria

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?