Läsnä ja lähellä














Olen viimeiset viikot lukenut kirjaa, joka auttaa ymmärtämään käyttäytymistämme ja käsittelemään tilanteita, joita on helppo soveltaa omaan elämään ja elämänkaaren eri vaiheisiin. Sen on kirjoittanut kaksi seksuaaliterapeuttia Kaija Maria ja Lari Junkkari. Jokainen parisuhde ja ihmissuhde on uniikki, mutta aivan varmasti monessa suhteessa niissä toistuu tietynlainen sama kaava. Kirjassa paneudutaan mm. tietoiseen parisuhteeseen, aidon läheisyyden edellytyksiin, itsetuntoon, haluttomuuteen, rehellisyyteen ja uskottomuuteen.

Seksuaalisuus avautui minulle aivan uudella tavalla kirjan myötä.Seksuaalisuudella on iso merkitys itsetuntemukseen, arvoihin, sitoutumiseen, rakkauteen ja elämänvoimaan. Kun se vaikuttaa näin moneen tärkeään asiaan, on sitä ehkä syytä itse kunkin pohtia. Aika menee eteenpäin, ihmiset muuttuvat ja erilaiset kokemukset ja vaiheet rakentavat meidät sellaisiksi, kuin olemme. Myös ihmissuhteiden on pysyttävä tässä matkassa mukana ja on tervettä välillä miettiä omia tuntemuksia, haluja, reaktioita ja käyttäytymistään. Tässä kaiken suorituksen keskellä todellinen minä meinaa helposti unohtua. Kunnes ehkä jokin tapahtuma elämässä saa meidät miettimään asioita uudelleen.

Kirjassa painotetaan rehellistä itsetuntemusta ja erillisiksi ihmisiksi kasvamista. Kun ihminen seisoo omilla jaloillaan ja on rehellisesti omien ajatustensa ja tuntemustensa kanssa, hän on vastuullinen ja pystyy rakentamaan suhteita oikein perustein.

Sveitsiläinen psykiatri Carl Gustav Jung jakaa elämän kahteen päävaiheeseen. Elämän ensimmäisellä puoliskolla ihminen luo suhteita omaan ruumiseen, maailmaan ja sosiaaliseen yhteisöön. Tässä vaiheessa yleensä rakennetaan pohja: koulutus, työura, perhe. Sisällinen todellisuus vaikuttaa kuitenkin alitajuisesti toimintaamme ja elämä edellyttää sen löytämistä ja sen mukaisesti elämistä. Tällöin syntyy yhteys tietoisen minän ja tiedostamattoman osan välille. Ristiriitaista on, se että nuo havainnot tulevat esille vasta ehkä noin 35 ikävuoden molemmin puolin. Elämänkokemuksen kautta ihminen pystyy ehkä vasta tuolloin jollain tavalla sanoittamaan elämäntuntojaan.

Seksuaalisuus vaikuttaa monessa suhteessa ikäänkuin taustalla, mutta loppupeleissä ratkaisee pitkässä juoksussa paljon. Se miksi joku ihminen vetää puoleensa, on monelle mysteeri. Mielestäni seksuaalisuus ja asennoituminen fyysiseen, intiimiin läheisyyteen on henkisellä tasolla kohdattava. Eivät kaikki ole yhtä intohimoisia suhteen alun jälkeen. Tässäkin itsetuntemus ja asiasta puhuminen voi auttaa ymmärtämään parisuhteen toimintamalleja ja käytöstä.

Parisuhteeseen heijastuu lapsuudessa saadut mallit rakkaudesta ja se kuinka on itse saanut tuntea rakkautta. Monesti oma menneisyys tulee esille hyvin tiedostamattomalla tavalla, mutta myöhemmin ihminen saattaa alkaa kokemuksien kautta pohtimaan syy- ja seuraussuhteita. Kirjassa käsitellään kiinnostavalla tavalla sitoutumismalleja parisuhteessa, jotka juontavat juurensa lapsuuden kokemuksista.

Ihminen nauttii siitä kun voi samaistua ja jakaa tuntojaan sellaisen ihmisen kanssa, jolla on vastaavanlaisia kokemuksia. Tieto siitä, että joku muukin painii samojen kysymysten äärellä, helpottaa omaa oloa ja ehkä jopa auttaa tarvittaessa päätöksien tekemisessä. Kirjassa käsitellään monta todellisuuteen pohjaavaa tarinaa elämästä, ongelmista parisuhteessa ja niiden kääntämisestä voitoksi.

Hieno teos kaikenkaikkiaan ja itse ainakin monta asiaa ymmärtäneenä ja itseäni hieman paremmin tuntevana, on kiintoisaa jatkaa elämää eteenpäin. Kirja päättyy hienoon toteamukseen: " Meillä on mahdollisuus iloita koko psykofyysisestä olemuksestamme, niin tunteista kuin sukupuolielimistäkin, niin kiihottumisesta kuin kyvystä olla läsnä ja lähellä. Läsnä- ja lähelläolon kautta me voimme tukea toisiamme elämässä, joka on yhtäaikaisesti vahvaa ja haurasta olemassaoloa ja jolle ei ole annettu mitään ennalta ymmärrettäviä takuita. Siksi rakastaminen on hulluudestaan huolimatta kaikkien suurinta viisautta." WORD!

Mukavaa viikonloppua :)

Maria
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja rakkaudesta ja elämästä

Arvostus, kunnioitus ja kultaiset säännöt

Tietoa lisää vai taitoa enemmän?