Syksyä ruokapöytään
Metsät ovat vielä pullollaan sieniä ja puolukoita, omenia on saatavilla jos jonkinmoista lajiketta ja kaalia saa kaupasta edullisesti, joten nyt kokkailemaan syksyn parhaasta sadosta maukkaita herkkuja. Tässä esimerkkiehdotus perinteiseen, Suomalaiseen malliin:
Päivälliseksi kaalikääryleet:
- 2kg kaali
- 3 l vettä
- 2tl suolaa
Täyte:
- 500g sika-nauta jauhelihaa
- 1 dl keitettyä riisiä (risotto)
- 1dl keitettyjä ohrasuurimoita (voit tehdä täytteen myös pelkästään jommasta kummasta)
- sipuli
- voita
- 1 tl suolaa
- valkopippuria
- 2 dl kermaa
Kastike:
- 0,5 dl siirappia
- 2 dl kolmen sipulin ruokakermaa
- 1,5 dl kaalin keitinlientä
Keitä kaalia isossa kattilassa ensin 10 minuuttia. Kuori uloimmat, pehmenneet lehdet ja jatka kaalin keittämistä toiset 10 minuuttia. Kuori loput lehdet niin, että saat niitä yhteensä n. 20 kpl.
Keitä riisi ja/tai ohrasuurimot kypsiksi. Kuullota sipuli voissa, lisää jauheliha ja anna hieman ruskistua. Lisää mausteet ja sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi.
Leikkaa kova kantaosa lehdestä pois ja aseta lusikalla lehden tyveen pari rkl täytettä ja kääri tiiviiksi paketiksi. Aseta valmiit kaalikäryleet uunivuokaan. Sekoita kerma, keitinliemi ja siirappi ja valele kääryleet seoksella, mutta jätä vielä noin puolet liemestä käyttämättä. Paista kääryleitä ensin 225 asteessa 20 min. ja sitten alenna uunin lämpötila 150 asteeseen ja kypsennä vielä tunti, välillä kastiketta lisäillen. Tarjoile kaalikääryleet keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kera!
Jälkkäriksi suussa sulava omenapiiras:
Päivälliseksi kaalikääryleet:
- 2kg kaali
- 3 l vettä
- 2tl suolaa
Täyte:
- 500g sika-nauta jauhelihaa
- 1 dl keitettyä riisiä (risotto)
- 1dl keitettyjä ohrasuurimoita (voit tehdä täytteen myös pelkästään jommasta kummasta)
- sipuli
- voita
- 1 tl suolaa
- valkopippuria
- 2 dl kermaa
Kastike:
- 0,5 dl siirappia
- 2 dl kolmen sipulin ruokakermaa
- 1,5 dl kaalin keitinlientä
Keitä kaalia isossa kattilassa ensin 10 minuuttia. Kuori uloimmat, pehmenneet lehdet ja jatka kaalin keittämistä toiset 10 minuuttia. Kuori loput lehdet niin, että saat niitä yhteensä n. 20 kpl.
Keitä riisi ja/tai ohrasuurimot kypsiksi. Kuullota sipuli voissa, lisää jauheliha ja anna hieman ruskistua. Lisää mausteet ja sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi.
Leikkaa kova kantaosa lehdestä pois ja aseta lusikalla lehden tyveen pari rkl täytettä ja kääri tiiviiksi paketiksi. Aseta valmiit kaalikäryleet uunivuokaan. Sekoita kerma, keitinliemi ja siirappi ja valele kääryleet seoksella, mutta jätä vielä noin puolet liemestä käyttämättä. Paista kääryleitä ensin 225 asteessa 20 min. ja sitten alenna uunin lämpötila 150 asteeseen ja kypsennä vielä tunti, välillä kastiketta lisäillen. Tarjoile kaalikääryleet keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kera!
Jälkkäriksi suussa sulava omenapiiras:
Pohja:
- 100g voita
- 1 dl kidesokeria
- 2 kananmunaa
- 1, 5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl kaurahiutaleita
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl kanelia
Päälle:
- 3-4 dl omenoita kuutioina
- 1 dl ranskankermaa
- 2 rkl siirappia
- vaniljasokeria
- ruokosokeria
-½ dl manteleita
murskattuna
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, edelleen
vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina
piirakkavuokaan, lado omenat päälle ja valuta ranskankerma-vaniljasokeri -
siirappi seos päällimmäiseksi. Ripottele vielä ruokosokeria oman maun mukaan ja
lisää päälle mantelit.
Paista 180° n. 30-40 min.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa!
Kommentit
Lähetä kommentti